Tý lefantovské svätomartinské hody

Lusako v Lefantovciach

Lusako v Lefantovciach

Doprial by som Ti, milý čitateľu, aby si s nami zažil chvíle, aké sme mali na hodovej svätomartinskej slávnosti v Horných Lefantovciach. Už ráno čosi po ôsmej sme si po spoločnom zraze pri domácom „kulturáku“ nabalili nástroje a doplnky, podali ruky, utrúsili prvé vtipy a rozkmitali smiechom bránicu (skoro ako vždy). Cesta z rodných Lukáčoviec do Horných Lefantoviec ubehla rýchlo, takže sme sa ani nenazdali a už sme stáli v podbrání farského kostola sv. Martina. Vynesenie nástrojov a stojanov hore na kostolný chór šlo bezproblémovo, prvé ladenie takisto. Hneď sme spustili spev, prešli si tie songy, ktoré sme mienili počas liturgického slávenia spievať, a ani sme sa nenazdali, ako do hlavnej lode kostola začali vchádzať prví ľudia. Všetko bolo pripravené, nástroje nanovo doladené, priebeh hudobnej časti omše odkonzultovaný s miestnym pánom organistom.

Lefantovce kostol

Celé hodové slávenie prebehlo v kostole tak, ako malo. Na pozvanie domáceho pána farára ThLic. Petra Michalova, PhD. bol hlavným celebrantom tejto svätej omše Mons. ThDr. Michal Baláž, PhD., kancelár žilinského biskupstva. Pred kostolom čakalo po skončení liturgie pripravené hodové pohostenie – pre všetkých vínko, domáce koláče „na sladko“ aj „na slano“, takže sa vytvorila živá atmosféra. Keby len nebolo toho vetra, čo bral práškový cukor z povrchu buchiet … (o: Radi sme sa nechali pozvať na expozíciu v budove Obecného úradu, kde bola nádherná výstava krojov a starého hospodárskeho náradia s názvom „Čriepky minulosti“. Mali sme krásnu príležitosť užiť si pohostinnosť miestneho pána farára, pretože nás za rukávy ťahal k stolu s vynikajúcou rezancovou polievkou, originálne pečenou kačicou, sýtočervenou kapustou a domácimi lokšami. Nebudem preháňať, keď napíšem, že nás mäso a víno obklopovalo zo všetkých strán tak, ako sa na hodovú hostinu patrí. Už len okrajovo spomeniem kávu, zákusky a dezertnú lokšu plnenú slivkovým lekvárom a posypanú makom, ako je v tunajších končinách zvykom ju podať. Predpokladám, drahý čitateľu týchto riadkov, že si už musel prehltnúť slinu alebo si si zbehol dať čosi pod zub, keď tu toľko popisujem hodovanie … Veru, v tento deň sme rozvinuli všetky tri zložky celistvosti človeka: telesnú – jedlo, pitie a výstup hore schodmi na kostolný chór, duševnú – kochanie sa krásou hudby, spevu a autentickej expozície čriepkov minulosti a, pochopiteľne, spirituálnu/náboženskú – neoceniteľné bohatstvo svätej omše. Ak teda chceš mať účasť na čomsi podobnom, sleduj, kde najbližšie hráme …

Rasťo Š. (o:

Tento obsah bol zaradený v Novinky a označkovaný ako , . Zálohujte si trvalý odkaz.